Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

Martijn Pennekamp
01 december 2017

Het is mij ook wel eens overkomen: een onverwachte brief op de mat van een advocaat. De reden? Ik zou een afbeelding gebruikt hebben op mijn site waar auteursrecht op gold. Of ik de foto per direct wilde verwijderen én advocaatkosten, licentie- en schadevergoeding wilde betalen.

Ook in onze Facebookgroep Zzp’er durf te vragen zien we hier heel veel vragen over binnenkomen. Toevallig stuitte ik gister op deze blog van media-advocaat Michiel Coops op Adformatie.nl. Wist je dat het auteursrecht lang niet altijd geldt op stockfoto’s?

Onrechtmatig gebruik?

In de blog licht Michiel Coops een vonnis toe, dat op 28 november jl. door de Rechtbank Noord-Holland werd gedaan. In de uitspraak werd een websitehouder in het gelijk gesteld die naar de rechter stapte. Wat was er gebeurd? De websitehouder werd door fotowebsite Masterfile verweten onrechtmatig een stockfoto te gebruiken. En dáár was hij het niet mee eens.

Geen auteursrecht

De websitehouder haalde via de site Masterfile een foto van een close-up van de temperatuurmeter van een auto. Masterfile spande een procedure tegen de websitehouder aan wegens onrechtmatig gebruik. Toch gaf de rechter de websitehouder gelijk en oordeelde hij dat de websitehouder géén advocaatkosten hoefde te betalen. Auteursrecht op foto’s geldt namelijk alleen als:

  • De foto een 'eigen en oorspronkelijk' karakter heeft;
  • De foto een persoonlijke stempel van de maker draagt.

Auteursrecht geldt op oorspronkelijk en persoonlijk werk

En dat laatste is wat er ontbrak aan de foto, volgens de rechter. Een foto met auteursrecht mag niet teveel op ander werk lijken en moet duidelijk het resultaat zijn van eigen, creatieve keuzes. De rechter oordeelde in dit geval dat de foto niet oorspronkelijk genoeg was. Een bepaalde belichting of afstand is niet onderscheidend genoeg.

Als jij goed kunt aantonen dat het de foto juist daaraan ontbreekt, kan het wel eens zo zijn dat jij in het gelijk word gesteld!

TIP Door Google Image Search te gebruiken kun je op zoeken of een soortgelijke afbeelding vaker is gebruikt. Is dit niet zo, dan is de foto waarschijnlijk oorspronkelijk en uniek. Dan kan het zo zijn dat er auteursrecht op de foto geldt. Kom je een vrijwel vergelijkbare foto tegen – dan kan het auteursrecht vervallen omdat het oorspronkelijke karakter van de foto die jij wil gebruiken, ontbreekt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer