Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Verzekering? Niet nodig mij mankeert nooit iets.….

Henk Herkink
10 december 2015

Een van de zaken waar startende ondernemers mee te maken krijgen is verzekeringen. Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of het verplicht is om verzekeringen af te sluiten als ondernemer. Als je ondernemer wordt, weet je dat dit ook altijd een bepaalde mate van risico lopen met zich meebrengt. 

Op het moment dat je ondernemer wordt krijg je op twee manieren te maken met risico’s die je wellicht wilt beperken. In eerste instantie heb je te maken met risico’s die direct te maken hebben met jouw bedrijf. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de persoon waar iets mee kan gebeuren.

Verzekeren is niet verplicht. Verzekeren is een gevoel van zekerheid inbouwen bij datgene wat je doet. Ten aanzien van jouw onderneming zet je alle risico’s op een rij die je loopt bij het ondernemen. Wat kan er misgaan waar jouw bedrijf aansprakelijk voor gesteld kan worden? De risico’s die je loopt wil je zo klein mogelijk houden en daarvoor sluit je de juiste verzekeringen af. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een tegenhanger van de particuliere WA-verzekering en dekt de schade die voortkomt uit ongelukjes.

Als een ondernemer (of een van zijn werknemers) bij een klant komt en schade veroorzaakt dan zal een privé-verzekering dit niet dekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering keert in deze gevallen de schade uit aan de tegenpartij. Deze verzekering dekt niet de schade die voortkomt uit de uitoefening van een beroep of bedrijf, dat kan in sommige gevallen worden afgedekt met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn vrij laag. Omdat verzekeringen vaak maatwerk is, is het raadzaam jouw risico’s te bespreken met een deskundige.

Minstens, zo niet belangrijker, vind ik de persoonlijke verzekeringen. Als zelfstandig ondernemer ben je niet verplicht verzekerd voor inkomensverlies door ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dit betekent dat als je niets regelt, je geen enkele aanspraak kunt maken op welke verzekering dan ook. Voor korte periode zal dit wellicht geen probleem zijn. Maar wat, als je voor (heel) lange periode uitgeschakeld bent en er geen inkomsten zijn? Jouw reserves zullen dan snel slinken.

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. De kosten voor een AOV bedragen minimaal enkele honderden euro’s per jaar. De hoogte van de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van een aantal factoren: jouw beroep, leeftijd, eigen risico en de door jou gekozen dekking. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een oudedagsvoorziening. Iedereen heeft recht op AOW maar een aanvulling hierop zal je zelf moeten regelen.

Regelmatig hoor ik ondernemers roepen dat ze nooit ziek zijn en nog nooit iets hebben gehad. Met andere woorden: “Ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig”. Ik geloof dat ze nooit ziek (willen) zijn en nooit iets hebben gehad maar helaas maak ik in de praktijk ondernemers mee die wel te maken krijgen met ziekte of een ongeval. Schrijnende voorbeelden van ondernemers die dan voor lange tijd geen inkomsten meer hebben en in de financiële problemen komen.

Neem goed in overweging wat jouw risico’s zijn, bedrijfsmatig en privé, en laat je goed voorlichten en adviseren welke verzekeringen voor jou persoonlijk en jouw bedrijf aan te bevelen zijn.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer