Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

Martijn Pennekamp
12 juli 2016

‘Zuinig rijden heeft geen zin. Hoe meer ik bespaar, hoe hoger de brandstofprijzen worden!’ roepen veel ondernemers. Mijn haren gaan recht overeind staan bij deze opmerking, die ik bijna dagelijks hoor. Natuurlijk, brandstof is prijzig, zeker in Nederland. Maar de schuld alleen bij een ander leggen vind ik te makkelijk. Je insteek zou moeten zijn: brandstof is niet goedkoop, hoe zorg ik ervoor dat ik er zo weinig mogelijk van nodig heb? Want er zijn natuurlijk veel andere zaken die ook invloed hebben op zuinig rijden, behalve alleen die brandstofprijs.

Welke auto rij je?

Allereerst geldt natuurlijk dat nieuwere auto’s zuiniger rijden. De verbranding in de motor is efficiënter geregeld en daardoor rijd je meer kilometers op een tank. Ook het vermogen van je auto is van invloed: snelle auto’s met een grote motorinhoud slurpen nu eenmaal meer dan een compacte, lichte wagen.

Wat voor kilometers rij je?

Iedereen weet dat snelwegkilometers minder brandstof verbruiken dan stadskilometers. Als je veel korte stukjes rijdt, komt de motor niet lekker op gang en rijdt hij minder efficiënt dan wanneer hij goed warmdraait. Ook de vele filekilometers dragen niet echt bij aan zuinig rijden. Als het enigszins mogelijk is, vermijd je natuurlijk die spits.

Hoe is je rijstijl?

Anticipeer jij lekker op het verkeer en schakel je op tijd op en terug? Of hou je van ‘lekker pittig’ rijden en rem je op het laatste moment, om vervolgens op te trekken als een coureur? Je kunt op je vingers natellen dat die Verstappen-rijstijl iets minder zuinig is…

Welke brandstof koop je?

Ga je voor goedkoop, dan kies je waarschijnlijk zonder nadenken voor de standaard-brandstoffen. Maar uiteindelijk kan juist een duurdere brandstof geld voor je besparen! Een brandstof met toevoegingen – de zogenoemde additieven – reinigt je motor, beschermt de essentiële onderdelen en voorkomt wrijving en dus slijtage. Die duurdere brandstof kan je dus een stevige besparing bij de garage opleveren! En dat is ook een vorm van zuinig rijden…

Doordat je motor gereinigd wordt door deze brandstof, werkt hij efficiënter en rijd je dus meer kilometers op dezelfde tank. Dat betekent een dubbele besparing.

Waar koop je je brandstof?

Mocht je toch graag de brandstofprijzen de schuld willen geven, bedenk dan dat zo’n 2/3 van de prijs van een liter Euro95 in Nederland inderdaad bestaat uit accijns, wettelijke heffingen en btw. Maar op die 1/3 die overblijft hebben oliemaatschappijen zelf invloed. Iedere pomp mag zelf bepalen of zij de landelijke adviesprijs aanhoudt of dat zij een korting op die prijs aanbiedt. Die korting kan oplopen tot meer dan 10 cent per liter! Het loont dus de moeite om pompen met elkaar te vergelijken en strategisch te tanken: houd je kilometerstand in de gaten en zoek ook onderweg naar je favoriete goedkope pomp.

Sommige pompen bieden een tankpas aan, waarmee je een standaardkorting krijgt bij al hun stations en bij de door jou  geselecteerde stations zelfs een verhoogde korting. Voor ondernemers is dat extra interessant omdat zij de fiscusproof factuur direct aan hun boekhouder kunnen doorsturen, zonder gedoe met bonnetjes.

Ook zijn er verschillende pompen die een interessant spaarsysteem hanteren waarmee je spaart voor gratis liters brandstof. Als dat geen zuinig rijden is!

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer