Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Welke verzekeringen heb ik nodig als startende ondernemer?

Als startende ondernemer word je niet meer beschermd door je werkgever. Alle randvoorwaarden dien je zelf te regelen. Daarbij horen ook je verzekeringen. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als starter nodig hebt om veilig te kunnen starten. Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt.

Starten met het afsluiten van een verzekering

Zorgverzekering

Je gezondheid is heel belangrijk: wat gebeurt er als je ziek wordt? Je bent natuurlijk inkomensafhankelijk van je bedrijf en er is niemand die jouw salaris doorbetaalt bij ziekte. Je bent als zzp'er zelf verantwoordelijk voor jouw zorgverzekering. Als je uit loondienst komt, kun je je huidige zorgverzekering gewoon voortzetten. Het collectief van je werkgever vervalt echter. Je kunt als je officieel start als zzp'er eventueel tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering.

Echter, ook als zzp'er kun je gebruikmaken van collectieve voordelen. Zo biedt zorgverzekeraar VGZ een collectiviteit voor zzp'ers waarbij je bijvoorbeeld korting op je basisverzekering en aanvullende verzekering. Ook krijg je daarbij een gratis jaarlidmaatschap op Het Ondernemerscollectief.

Als zzp'er betaal je overigens een inkomensafhankelijke bijdrage over je belastbare inkomen. Deze bijdrage wordt bovenop de zorgpremie geheven.

Schadeverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Als je als ondernemer aan de slag gaat, kan het gebeuren dat je schade toebrengt aan derden of goederen van derden. Je laat bijvoorbeeld jouw bak koffie omvallen over de laptop van een klant. Voor dit soort risico’s dien je een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) af te sluiten. Een AVB dekt over het algemeen alleen materiële risico’s af. Een veelvoorkomende misvatting is dat de reeds bestaande particulier afgesloten aansprakelijkheidsverzekering voldoet. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering sluit echter zakelijk aangegane risico’s uit!
 
Beroepsaansprakelijkheid

Bepaalde beroepsgroepen lopen een hoger risico doordat ze naast materiële schade ook vermogensschade kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekhouder die een verkeerde aangifte doet of een advocaat die een verkeerd advies geeft waardoor er verstrekkende schade voor de klant ontstaat. Voor deze beroepsgroepen is er de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is van belang dat je bij een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering goede algemene voorwaarden opstelt. Een voorbeeld van goede voorwaarden die door de verzekeraars goed geaccepteerd worden, kun je hier downloaden. Let op dat je de rode teksten niet wijzigt. De rest van de tekst kun je naar eigen wens aanpassen. Vergeet de voorwaarden daarna niet te laten controleren door bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en laat ze na de controle deponeren door de Kamer van Koophandel.
 
Inventaris/voorraad

Je gereedschappen, laptop en mobieltje en andere zaken die je nodig hebt voor je werk als zzp'er zijn per definitie niet verzekerd op je privé-verzekeringen. Dat geldt ook voor je aan te kopen voorraden. Je dient je inventaris en voorraad dus apart te verzekeren op een zakelijke polis. Je verzekert deze zaken tegen diefstal en schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of water. Als je weinig inventaris en voorraden hebt, kan het zijn dat deze tóch tot een bepaald bedrag verzekerd zijn op je particuliere verzekering. Raadpleeg daarom altijd je tussenpersoon als je twijfelt of je je inventaris en voorraden wel of niet zakelijk moet verzekeren.
 
Bedrijfsstagnatie

Als je inventaris compleet verdwenen is door diefstal of onbruikbaar is geworden door bijvoorbeeld waterschade, kan het zo zijn dat je helemaal niet kunt werken. Daardoor mis je kostbare omzet.

Je kunt het wegvallen van omzet door onder andere inbraak, aanrijding, brand-, storm-, water- en milieuschade verzekeren met een Bedrijfsstagnatieverzekering. De schade die je in deze gevallen lijdt, doordat je bijvoorbeeld moet sluiten of doordat je bedrijf minder omzet kan draaien door deze onvoorziene omstandigheid, wordt dan vergoed. De schade kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld door een brand bij de buurman waardoor jouw kantoor rook- en waterschade oploopt.
 
Rechtsbijstand verzekering

Als je goederen of diensten levert, kan er een dispuut ontstaan over de levering. Je opdrachtgever of klant kan ontevreden zijn, hij kan je bijvoorbeeld weigeren te betalen of hij stelt je aansprakelijk voor schade. Vaak ben je dan genoodzaakt om een advocaat in te schakelen om je recht te halen. En zoals algemeen bekend: advocaten zijn niet goedkoop. Een Rechtsbijstandverzekering voorkomt de risico’s dat je hoge kosten moet betalen om je recht te halen. Bij de maatschappij die de verzekering aanbiedt, zit over het algemeen een groep juristen die je hulp kan bieden. Voor deze hulp betaal je maandelijks een premie die per beroepsgroep en risico anders is opgebouwd. Ook moet je vaak je eigen voorwaarden (zie hoofdstuk Handige links) goed op orde hebben om risico’s en hoge claims te voorkomen. Laat je ook over een Rechtsbijstandverzekering goed informeren door je verzekeringstussenpersoon!

Inkomen verzekeren

Arbeidsongeschikheidsverzekering

Als zelfstandige ben je niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Mocht je ziek worden, vervalt je inkomen en kun je geen beroep doen op een uitkering. Dat is dus een behoorlijk risico! Het is verstandig om direct bij je start een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en of je wel of niet een eigen risico wilt dragen. Er zijn complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de markt, maar er bestaan ook basisverzekeringen die alleen uitkeren bij zeer ernstige aandoeningen, zoals een herseninfarct, kanker of MS. Deze basisverzekeringen zijn goedkoper, maar geven dus geen dekking bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid door bijvoorbeeld een gebroken been.

UWV

Als je vanuit loondienst of vanuit de WW start als ondernemer kan het aantrekkelijk zijn om bij het UWV een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Er wordt bij het UWV soepeler omgegaan met de acceptatieregels. Deze verzekering moet wel worden afgesloten binnen dertien weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Vraag het UWV naar de mogelijkheden voordat je van start gaat.

TIP Lees meer over de opties om je te verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2020 downloaden van de Belastingdienst voor meer informatie over de fiscale kant van ondernemen. Of download de whitepaper 'Aansprakelijkheid voor zzp'ers onder de loep'.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer