Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Aantal freelancers afgelopen drie jaar flink gestegen

30 januari 2018

Het aantal freelancers in Nederland is in het afgelopen jaar met 5 procent gestegen. Dat zegt HR-bureau Tentoo op basis van onderzoek onder 10.000 freelancers. Per opdrachtgever is het aantal ingehuurde freelancers en flexwerkers met gemiddeld 27 procent gestegen. Het aantal uren dat een opdrachtgever een freelancer inzette steeg met 23 procent.

Aantal freelancende jongeren neemt flink toe in 2017

“De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft de laatste jaren een vlucht genomen”, verklaart Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. Volgens het bureau is het aantal freelancers tussen 2014 en 2017 gestegen met 35 procent. “De stijging van het aantal freelancers door de jaren heen is een duidelijk signaal uit de markt. Het bevestigt dat het inzetten en inhuren van freelancers geen kortetermijnoplossing is. Het is juist een stabiele factor in de economie geworden.”

2017: het jaar van de jonge ondernemers

Opmerkelijk is de groei onder jongeren tot en met 25 jaar. Binnen die groep signaleerde Tentoo in 2017 een stijging van het aantal freelancers van maar liefst 37 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Onder jongeren steeg de gemiddelde omzet met 16 procent. Den Ronden: “We merken dat jongeren steeds actiever ondernemen. Waar de groep van 35 jaar en ouder steeds meer kiest voor zekerheid, willen jongeren graag de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt. Ze zitten liever niet vast aan een bepaalde structuur.”

Algehele stijging van freelancers in 2017

Het aantal uren dat opdrachtgevers freelancers inzetten groeide met tien procent en het totale aantal ingezette freelancers steeg met vijf procent. “Deze concrete cijfers benadrukken dat de maatschappelijke beweging in 2017 richting flexibilisering op de werkvloer significant is doorgezet. De zelfstandigheid en de andere voordelen die freelancen met zich meebrengt, worden niet alleen omarmd door werknemers, maar ook door opdrachtgevers. Een mooie vooruitgang op het gebied van flexwerk.”

Bekijk hier de jaarmonitor.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer