Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: ondernemers vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

14 juli 2017

Deze week stond de zzp'er vaak in het nieuws: het CBS publiceerde cijfers aan de hand van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 en kwam met een aantal opvallende conclusies. Lees meer in ons nieuwsoverzicht van deze week.

AOV en pensioen voor de meeste ondernemers te duur

Het CBS publiceerde nieuwe cijfers over zelfstandig ondernemers. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 blijkt dat 80% van de zelfstandig ondernemers geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) heeft afgesloten. Ook bouwt 25% van de zelfstandig ondernemers geen pensioen op. De grootste reden waarom veel ondernemers geen pensioen of AOV hebben, is omdat de kosten te hoog zouden zijn.  

Van de ondernemers die wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten, werken de meesten in de bouw (zo’n 34%). In de sector cultuur, recreatie en overige diensten hebben ondernemers het minst vaak een AOV (iets meer dan 8%).

Metro interviewde Martijn Pennekamp over dit onderwerp. Lees dat interview hier: ‘Als topfitte zzp’er een AOV afsluiten? Doei..

TIP Lees ook eens het kennisartikel ‘Broodfonds of AOV: de voordelen en kenmerken’

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Ondernemers positiever over financiële situatie

Ondanks dat het gros van ondernemers  geen AOV heeft wegens de hoge kosten en pensioenopbouw vaak ook te duur vindt, zijn zij wel positiever over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Vooral ondernemers in de bouw zijn vaker positief. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Overigens zijn freelancers in België ook erg tevreden: zij geven hun freelancebestaan gemiddeld een 7,9.

Lees hier het nieuwsbericht.

Record aantal ondernemingen in Nederland

Nog nooit waren er zoveel ondernemingen in Nederland. Op 1 juli 2017 telde de Kamer van Koophandel bijna 1,8 miljoen ondernemers. Opvallend is dat het aantal starters in vergelijking met vorig jaar is afgenomen, behalve in de bouw. Daar ligt het aantal starters dit jaar 8% hoger dan vorig jaar. Een afname in faillissementen, vooral in de detailhandel, gezondheidsbranche en horeca, verklaart het record aantal ondernemingen.

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Slechts een op de acht interim opdrachten naar zzp'ers

ZiPconomy deed onderzoek naar interim opdrachten en kwam erachter dat slechts een op de acht interim opdrachten van overheden naar zzp’ers gaat. ZiPconomy onderzocht 1.100 opdrachten en concludeerde dat er 12,7% naar een zelfstandige ging. Overheden gebruiken steeds vaker openbare marktplaatsen om opdrachten in te vullen, zoals  Overigens lag het percentage twee jaar geleden nog op 7,5%.

Lees hier het nieuwsbericht.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer