Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: ook opdrachtgever eerder aangemerkt als 'bewust kwaadwillend'

15 september 2017

Deze week in het nieuws: niet alleen zelfstandig ondernemers, maar ook opdrachtgevers kunnen eerder worden aangemerkt als bewust kwaadwillend dan eerder gedacht. Dat meldt het FD vandaag. Dat en meer lees je in dit nieuwsoverzicht.

Opdrachtgever eerder kwaadwillend dan gedacht

Het Financieele Dagblad meldt dat niet alleen ondernemers, maar ook opdrachtgevers, eerder als bewust kwaadwillend kunnen worden gezien dan gedacht. Staatssecretaris Wiebes zei vorig jaar nog dat alleen ‘moedwillig kwaadwillenden’ kunnen worden gestraft.

Vorige week meldden we al dat je als ondernemer fiscale voordelen kunt mislopen als er blijkt dat je als ‘bewust schijnzelfstandig’ wordt gezien door de Belastingdienst. Echter, ook als opdrachtgever kun je sneller als kwaadwillend worden aangemerkt. Dit is het geval als je bijvoorbeeld geen aanpassingen hebt aangebracht in de modelovereenkomst als deze is afgekeurd door de fiscus. Als opdrachtgever kun je worden beboet door alsnog loonbelasting en sociale premies te betalen. .

Lees hier het hele bericht.

Maaltijdbezorger Deliveroo wil geen zelfstandige zijn

Ook meldt het AD dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen ondernemer willen zijn. Deliveroo meldde onlangs dat het alle koeriers in loondienst wil vervangen voor zzp'ers. Dit stuit de koeriers tegen de borst.

Uit het artikel blijkt dat veel bezorgers niet als zelfstandig ondernemer willen werken. Dit zou blijken uit een enquête. Ook vakbond CNV wil het bedrijf aanpakken omdat het ‘mogelijk de wet overtreedt’.

Lees hier meer.

Een derde van de zelfstandig ondernemers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

ZZP Barometer heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 744 zelfstandigen, waaruit blijkt dat vooral ziekte de grootste oorzaak is van arbeidsongeschiktheid onder zelfstandigen. Psychische klachten en ongelukken spelen een iets kleinere rol bij arbeidsongeschiktheid.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de helft van de zzp'ers die arbeidsongeschikt raakten, een AOV heeft. Zo’n 14% van de zzp’ers kon hun arbeidsongeschiktheid financieel opvangen omdat zij deels in loondienst zijn. Bijna een derde had helemaal geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Lees hier meer.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer