Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: VVD winnaar onder zzp'ers en FNV voorzitter wil fiscale voordelen afbouwen

17 maart 2017

De Tweede Kamerverkiezingen waren uiteraard belangrijkste nieuws deze week. Uit de Landelijke ZZP Enquête bleek dat de meeste ondernemer op VVD wilden stemmen. Dat bleek ook uiteindelijk de grootste partij te worden dit jaar. Ook liet FNV-voorzitter Han Busker weten dat hij de fiscale voordelen voor zzp'ers wil afbouwen. Hier lees je meer.

Zzp'er kiest voor VVD

Op dinsdag 14 maart meldde ikwordzzper.nl de uitslag van de Landelijke ZZP Enquête: bijna 19% van de 684 respondenten zei op de VVD te willen kiezen. Opvallend daarbij was dat de daaropvolgende populairste partij onder ondenemers de Ondernemerspartij leek te zijn – maar geen enkele zetel behaalde tijdens de verkiezingen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

VVD grootste partij tijdens verkiezingen

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen. Ook de PVV en CDA deden het goed deze verkiezingen. De grote verliezer was PvdA, die maar liefst 29 zetels verloor.

Benieuwd wat de politieke partijen voor jou als zzp’er willen doen? Hier vind je een handig overzicht.

Voorzitter FNV wil afbouw van fiscale voordelen voor zzp'ers

Het Financieele Dagblad publiceerde deze week een interview met FNV voorzitter Han Busker, waarin hij door liet schemeren onder andere de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers te willen inperken. Dit omdat het tot gevolg zou hebben dat zzp’ers te lage tarieven aan zouden bieden.

“Ik geloof niet dat flex een natuurkracht is die ons overkomt. Wij hebben daar als maatschappij zelf de basis voor gelegd met een uitzonderlijk genereus fiscaal stelsel voor zzp’ers, en het is doorgeslagen”, zegt Busker onder andere in het interview. Ook zegt hij de ‘fiscale gaten en achterdeurtjes’ te willen dichten door fiscale voordelen van zzp’ers af te bouwen. Dit omdat de belastingvoordelen van zelfstandigen in de zakken van opdrachtgevers zouden verdwijnen.

De FNV poogt in dit artikel de uitspraken in het interview recht te zetten: “De FNV is voor een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt. De keuze van werkgevers en opdrachtgevers voor het soort arbeidsrelatie moet gebaseerd zijn op wat er nodig is, en niet op basis van de kosten. Nu zitten de verschillen in betaling steeds vaker in het soort contract.” De vakbond noemt als voorbeeld de bouw, waar zzp’ers, uitzendkrachten en werknemers hetzelfde soort werk doen – maar verschillend worden betaald. “De FNV vindt dat voor gelijk werk gelijke beloning moet gelden.”

Hier vind je het artikel van het FD.
Hier lees je de reactie van de FNV. 

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer