Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Pas in 2020 nieuwe wet voor zelfstandigen

22 december 2017

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken verwacht volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen bieden aan zzp'ers en hun opdrachtgevers wat betreft de regels omtrent hun arbeidsrelatie. Dat betekent dat een nieuwe wet niet eerder dan in 2020 klaar zou kunnen zijn.

Wet DBA

Met de afschaffing van de wet DBA is er nog steeds veel onduidelijk over nieuwe regels en wetten die meer zekerheid kunnen bieden aan zowel zelfstandigen als werkgevers. Werkgevers zijn bang om alsnog beboet te worden als de Belastingdienst achteraf bij controle de relatie als dienstverband kenmerkt. In dat geval moeten werkgevers alsnog sociale premies voor de zzp'ers betalen en krijgen ze de kans op boetes. Opdrachtgevers lijken huiverig om zzp'ers in te huren. Want: wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig en hoe weet je als opdrachtgever zeker dat jullie arbeidsrelatie niet als loondienst wordt gekenmerkt? De wet DBA heeft niet gedaan wat het zou moeten dus wordt er naarstig naar een oplossing gezocht.

Uurtarief

Eén van de plannen is een minimum uurtarief. Zit je als zzp'er met een uurtarief onder de € 15 tot € 18 per uur en heb je een lange overeenkomst (minimaal drie maanden) met je opdrachtgever, dan word je als schijnzelfstandige aangemerkt. Zzp'ers met een uurtarief dat hoger ligt dan € 75 per uur - en die een korte overeenkomst afsluiten - hoeven daar niet bang voor te zijn. Alles wat er tussenin valt zou met een opdrachtgeversverklaring, een soort webmodule, veilig gesteld moeten worden van naheffingen en boetes.

'Nieuwe wet pas in 2020'

VVD en D66 roepen minister Koolmees nu dringend op met een oplossing te komen. Omdat het een ‘ingewikkelde kwestie’ betreft, verwacht minister Koolmees pas in 2020 een nieuwe wet. Eind januari zal de minister in gesprek gaan met diverse organisaties, werkgevers en collega-bewindslieden.

 

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer