Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

In drie stappen je pensioen geregeld

Sjaak Zonneveld
24 september 2018

Je pensioen regelen is makkelijker dan je denkt. Als je deze drie stappen volgt heb je het geregeld en kun je het van je to-do lijst schrappen.

Stap 1: Bereken je inleg: de fiscus betaalt mee!

In deze stap bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen. En je ziet direct hoeveel je terugkrijgt van de fiscus. Je krijgt namelijk tot 52% terug van de belastingdienst!

Jouw inleg voor dit jaar wordt bepaald door jouw inkomen van vorig jaar. Hieronder een tabel met voorbeelden.

 

Dus had je in 2017 een inkomen van € 35.000, dan mag je in 2018 maximaal € 3.042 inleggen (€ 253 per maand). Door de belastingteruggave kost je dit netto maar € 1.799: oftewel € 150 per maand.

Wil je weten hoeveel jij kunt inleggen en hoeveel belasting je terug krijgt? Vul op deze pagina in hoeveel je vorig jaar hebt verdiend en je ziet direct wat jouw maximale jaarruimte is.

Stap 2: Bepaal hoeveel pensioen dit oplevert

De pensioenindicator van BrightPensioen toont hoeveel pensioen je opbouwt als je maandelijks een bedrag inlegt tot je pensioenleeftijd.

In onderstaand voorbeeld legt iemand van 37 jaar een bedrag van 250 per maand in tot zijn of haar 67ste. Bij een rendement van 6% levert dit een pot geld op van 233.000. Daarvoor kun je gedurende 20 jaar een maandelijkse pensioenuitkering van ongeveer € 1.180 krijgen.

Je kunt met al deze variabelen ‘spelen’ binnen de pensioenindicator. Wat gebeurt er als je een uitkering van 25 jaar wilt? Of als je wat meer inlegt. En bekijk eens hoeveel het uitstellen van je pensioen je scheelt…

Schat je in dat dit onvoldoende pensioen is, dan zul je nog iets anders moeten doen. Bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, langer doorwerken, je bedrijf verkopen. Voor inspiratie: download de whitepaper ‘Zeven manieren om je pensioen te regelen’.

Stap 3: Open een pensioenrekening

Nu je besloten hebt met je pensioen te beginnen is het nog een kwestie van een rekening openen bij een aanbieder van ZZP-pensioen. Op pensioengebied is BrightPensioen partner van ikwordzzper.nl. De vergaande flexibiliteit maakt BrightPensioen heel aantrekkelijk voor (startende) zzp’ers. Je kunt namelijk voor één lidmaatschap twee rekeningen openen. Daardoor kun je vast beginnen, zonder dat je je geld definitief vast zet.

Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld is schrijver van het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ en commercieel directeur bij BrightPensioen. Volg hem op Twitter: @sjakiez of bekijk zijn website: www.nieuwpensioen.nu.

Blog

Administratie opzetten als zzp'er? Volg deze stappen!


Van zzp'er naar werkgever: een grote stap


Lees meer

Nieuws

Belastingdienst helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

De Belastingdienst helpt ondernemers nadat zij een btw-deadline hebben gemist met een checklist naheffingsaanslag btw. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugkerende btw-aangifte en lopen daardoor grote kans op een boete.

Helft van ondernemers zoekt geen hulp bij vragen

Uit onderzoek van de KVK blijkt dat veel ondernemers te lang blijven rondlopen met ondernemersvragen. Om deze ondernemers vooruit te helpen opent het KVK Adviesteam een speciaal telefoonnummer.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer