Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Jouw onderneming begint bij een rechtsvorm!

Rick Schmitz
01 februari 2016

Klaar om te starten met je eigen bedrijf? Tof! Welke rechtsvorm heb je gekozen en waarom? Het kiezen van de juiste rechtsvorm is belangrijk voor de toekomst van je bedrijf. Hoe zie jij jouw bedrijf in de toekomst en in hoeverre wil je aansprakelijk zijn als het mis gaat? Ik ga je laten zien wat de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen zijn en hoe aansprakelijkheid een grote rol speelt.

Klaar om te starten met je eigen bedrijf? Tof! Welke rechtsvorm heb je gekozen en waarom? Het kiezen van de juiste rechtsvorm is belangrijk voor de toekomst van je bedrijf. Hoe zie jij jouw bedrijf in de toekomst en in hoeverre wil je aansprakelijk zijn als het mis gaat? Ik ga je laten zien wat de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen zijn en hoe aansprakelijkheid een grote rol speelt.

Rechtsvorm? Ik ben ZZP-er!

Heb je als ZZP-er het idee dat je niet echt ‘een bedrijf’ hebt en dat een rechtsvorm niet zo nodig is? Daar denken de Kamer van Koophandel en Belastingdienst anders over. De term ZZP-er zegt niet veel meer dan dat je geen personeel in dienst hebt. Dus ZZP-ers, ook jullie moet kiezen tussen de verschillende rechtsvormen. Here we go! 

Eenmanszaak of Vof

Omdat deze rechtsvorm snel, goedkoop en makkelijk is, wordt deze vaak gekozen.

Voordelen:

 • Makkelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel;
 • Je kan direct na inschrijving van start;
 • Goedkoop om op te zetten

Nadelen

 • Je bent privé aansprakelijk voor de schulden en claims indien het mis gaat;
 • De investeerders zijn ook ‘privé’ aansprakelijk;
 • Er komen veel kosten bij wanneer je jouw bedrijf wilt omzetten naar een BV. Dit gaat spelen wanneer je bedrijf veel winst maakt. Een BV is dan fiscaal meer aantrekkelijk. Na het omzetten naar een BV kan je 3 jaar lang geen aandelen verkopen of uitgeven.
 • Er staan geen afspraken op papier met. Wanneer je met andere ondernemers een vof opricht, is het niet verplicht om een vennootschapscontract op te stellen. Dit kan later voor problemen of onduidelijkheid zorgen. Het is dus wel verstandig om een vof-contract te maken. De afspraken die in het VOF-contract komen te staan hebben betrekking op wie de vennoten zijn en wat ze inbrengen, de duur van de vennootschap en waarvoor de ondernemers aansprakelijk zijn. Maar ook afspraken over winst verdeling, ziekte, een concurrentiebeding en arbeidsongeschiktheid kun je erin vastleggen.

Besloten vennootschap

Een BV heeft iets wat andere rechtsvormen niet hebben: Rechtspersoonlijkheid. De BV gaat zelf verplichtingen aan in plaats van de aandeelhouder of bestuurder van de BV. Ja, aandeelhouders, want een BV heeft het kapitaal verdeeld in aandelen.

Startkapitaal
In het verleden kozen veel ondernemers niet voor een BV omdat je minimaal €18.000 startkapitaal nodig had om een BV op te richten. Dit is echter al sinds 2012 verandert en nu volstaat één eurocent. Dat moet nog wel lukken toch?

Aansprakelijkheid
Wanneer jij namens een BV een contract aangaat met een klant of leverancier, ben jij niet privé aansprakelijk als het misgaat. Natuurlijk heeft deze bescherming zijn grenzen. Wanneer jij als bestuurder jouw taken niet op een manier vervult zoals een andere ondernemer zou doen, kan het zijn dat er sprake is van onbehoorlijke taakvervulling of wanbeleid. In dit geval kan je wel privé aansprakelijk worden gehouden.

Voordelen:

 • Achterliggende aandeelhouders en bestuurders zijn beschermd tegen privé aansprakelijkheid;
 • fiscaal voordeel; De BV kun je op heel veel verschillende manieren opzetten. Een holdingstructuur en een coöperatie zijn aantrekkelijke BV varianten voor startups. Lees hier meer over investor proof maken van uw onderneming. 

Nadelen:

 • De kosten bij het oprichten;
 • Je moet naar de notaris voor een akte;
 • Je moet statuten opstellen.

Rick Schmitz

Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV onderdeel van FIRM24. Rick helpt ondernemers de juiste keuze te maken als het om rechtsvormen gaat. Bij OnlineFlexBVOprichten.nl richt u eenvoudig en snel een BV op bij een notaris bij jou in de buurt. Firm24.com heeft een netwerk van 16 onafhankelijke notariskantoren gespecialiseerd in het oprichten van werk BV's en Holding BV's.

Rick is mede-eigenaar van Onlineflexbvoprichten.nl en zakelijk dienstverlener Firm24.com.

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Drie keer zoveel zzp'ers in Hollands Kroon dan rest van Nederland

Het percentage zzp'ers van het totaal aantal banen ligt in de gemeente Hollands Kroon drie keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Dat meldt Hollands Kroon Actueel op basis van cijfers van het CBS.

Lees meer