Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Urenregistratie als zzp'er

Arjan Nieuwbeerta
14 juni 2017

Als zzp'er moet je de uren registreren voor je opdrachtgever, jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Bij de urenregistratie kunnen veel verschillende dingen om de hoek komen kijken. Want hoe wil je de uren bijhouden en registreren? Wil je dit bijvoorbeeld handmatig doen of automatisch? Het kan al snel als een tijdrovend klusje voelen, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. In dit artikel geven wij je een aantal tips waarmee de urenregistratie eenvoudiger wordt en je meer inzicht in je uren krijgt.

Waarom als zzp'er uren bijhouden?

Als zelfstandige moet je om verschillende redenen je uren bijhouden. Eén daarvan is dat je aan je opdrachtgever kunt verantwoorden waar je bepaalde uren aan hebt gespendeerd. Daarnaast is het voor de Belastingdienst noodzakelijk om je uren bij te houden. Om aanspraak te maken op verschillende belastingvoordelen, zoals het urencriterium, moet je kunnen aantonen dat je een bepaald aantal uren hebt gewerkt als zelfstandige.

Hoe kun je het beste de uren registreren?

Je kunt als zzp'er de uren op diverse manieren bijhouden. Je kunt dit doen via een urenregistratie app, urenregistratie software of handmatig je uren bijhouden. Wij adviseren om gebruik te maken van een urenregistratie software of app, omdat de uren gelijk worden vastgelegd in een systeem. Ook kun je automatisch een koppeling maken met je agenda waardoor deze uren worden overgenomen. Een urenregistratie app op je smartphone heeft als voordeel dat je altijd en overal je uren kunt registreren. Ook kun je dan gebruikmaken van een timer waarmee je de gewerkte uren tot in detail kunt bijhouden. Dit heeft als voordeel dat je inzicht krijgt in hoe je de uren besteedt. Zo zijn er verschillende manieren om de urenregistratie als zzp'er bij te houden.

Werk je vaak samen met andere zzp'ers?

Wanneer je als zzp'er binnen een project veel samenwerkt met andere zelfstandigen, kan urenregistratie software een uitkomst bieden. Je kunt een project aanmaken waar alle projectleden de gewerkte uren kunnen bijhouden. Als je vervolgens een urenverantwoording moet indienen bij de opdrachtgever, heb jij deze met één druk op de knop voltooid. Je kunt de uren daarnaast rapporteren per klant, project of gebruiker.

Heb je een auto van de zaak?

Ten slotte nog een tip bij het selecteren van urenregistratie software. Maak je als zzp'er gebruik van een leaseauto, waarmee je ook privé kilometers rijdt? Kies dan voor een urenregistratie programma die de ondersteuning biedt aan rittenregistratie. De kilometers die je privé hebt gereden, kun je bijhouden in het programma. Wanneer je de kilometerregistratie aan de Belastingdienst moet laten zien, heb je de kilometeradministratie altijd op orde.

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer