Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Martijn Pennekamp
26 november 2020

Als zzp’er heb je na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil je een hoger pensioen? Dan moet je dat zelf regelen. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn aanvullende oudedagsvoorziening op te bouwen bij BrightPensioen. In deze blog leg ik uit waarom.

Als zzp'er moet je van alles zelf regelen

Een van de grootste voordelen van het zelfstandig ondernemerschap is de vrijheid die je hebt. Hoe je je werk uitvoert, wat je uurtarief is en wanneer je werkt: je mag het als zzp’er allemaal zelf bepalen. Heerlijk, die vrijheid. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Je moet van alles zelf regelen. Je hebt immers geen sociale voorzieningen meer waarop je kunt terugvallen.

Zo bouw je als zzp’er niet automatisch pensioen op, zoals een groot deel van de werknemers. Wil je later niet afhankelijk zijn van alleen een AOW-uitkering? Of wil je al voor je AOW-leeftijd stoppen met werken? Dan moet je toch echt zelf iets regelen. Dat kan gelukkig op verschillende manieren. Hieronder zet ik uiteen waarom ik heb gekozen voor BrightPensioen.

Pensioen, iets voor later?

Werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever, houden zich doorgaans niet heel erg bezig met dit ‘onderwerp voor later’. Voor mij was dat niet anders. Als accountmanager bij de Rabobank was mijn pensioen prima geregeld. Bijna ongemerkt bouwde ik ieder jaar een leuk bedrag op voor later. De bank regelde alles voor me, ik had er geen omkijken naar.

Dit veranderde toen ik in 2011 mijn baan opzegde om als ondernemer mijn geluk te beproeven. Ineens was ik zelf verantwoordelijk voor het regelen van mijn oudedagsvoorziening. Eerlijk gezegd heb ik dat in eerste instantie even voor mij uitgeschoven. Die eerste jaren waren spannend genoeg en ik vond het vooral belangrijk dat ik mijn gezin kon onderhouden.

Op korte termijn leverde dit uitstelgedrag het gewenste resultaat. Door geen geld opzij te leggen voor later, hield ik meer over om te besteden. Maar na een paar jaar kreeg ik toch een onbehaaglijk gevoel. Hoe zat het mijn financiële situatie na mijn 67e. Zou die voldoende ruimte bieden om leuke dingen te doen? Per slot van rekening was ik niet voor mijzelf begonnen om hard te werken en dan later, na het stoppen van mijn bedrijf, nauwelijks inkomen te hebben.

Voordelen van BrightPensioen

Ik ging daarom op zoek naar een partij waarbij ik pensioen kon gaan opbouwen. In mijn zoektocht kwam ik tot de conclusie dat er veel pensioenaanbieders zijn waar ik mijn potje voor later níet wil onderbrengen. Die aanbieders zitten in prestigieuze kantoren vol dure werknemers. De hoge kosten kunnen zij alleen ophoesten doordat ze een relatief groot deel inhouden van het rendement op het kapitaal. Ze houden dus geld in dat niet naar de deelnemers gaat.

Ik voelde er weinig voor om geld dat eigenlijk in mijn spaarpotje hoort, te moeten afstaan voor de financiering van dit soort organisaties. Ik spendeerde daarom nog wat meer tijd aan mijn zoektocht. Uiteindelijk stuitte ik op BrightPensioen, een club leuke mensen in een (te) klein kantoor in Amsterdam die de wereld willen veranderen op pensioengebied.

BrightPensioen biedt verschillende voordelen. De belangrijkste voor mij zijn:

  • BrightPensioen verdient niet aan mijn pensioen. Dat is mijn geld. Zij verdienen hun kosten – zoals salarissen en de huur van hun (bescheiden) pand – terug via een vast lidmaatschap. Tot een inleg van € 5000,- en voor maximaal één jaar, is het lidmaatschap zelfs gratis.
  • BrightPensioen belegt tegen kostprijs. De beleggingskosten zijn daardoor veel lager dan bij andere fondsen.
  • Je totale inleg wordt duurzaam belegd.
  • Als je klant wordt van BrightPensioen, word je gelijk mede-eigenaar. Zo profiteer je mee als Bright winst gaat uitkeren en heb je iets te zeggen over je pensioen. Tijdens de jaarlijkse ALV bijvoorbeeld.
  • Je kunt gratis een extra rekening openen om “gewoon” opneembaar te kunnen beleggen.
  • Er werken alleen maar leuke mensen. 😉

Benut je jaarruimte vóór 31 december

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom mag je met fiscaal voordeel pensioen opbouwen. Je krijgt de betaalde belasting over je inleg terug. Als je met pensioen gaat, betaal je alsnog belasting. Maar in de regel minder, omdat je geen AOW-premie meer betaalt en ook omdat je in een lagere schijf van de inkomstenbelasting valt.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Dit wordt berekend op basis van wat je vorig jaar hebt verdiend. Door je jaarruimte te benutten kan pensioen opbouwen al snel duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren.

Lees hier hoe je eenvoudig jouw jaarruimte en reserveringsruimte berekent.

Zelf stort ik het gehele jaar door een basisbedrag in mijn pensioen en aan het einde van het jaar kijk ik wat mijn jaarruimte is. Als ik dan nog wat jaarruimte ‘over’ heb, doe ik nog een extra storting. Zo verminder ik mijn belastingdruk, want de inleg is volledig aftrekbaar.

BrightPensioen geeft mij vertrouwen

Met BrightPensioen heb ik een partij gevonden die er niet op uit is om zoveel mogelijk te ‘graaien’, maar die zijn leden echt voorop zet. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ondernemer geeft mij dat een zeker gevoel. Daarbij komt de persoonlijke ‘fit’ die ik met de mensen van BrightPensioen heb. Het is een club mensen die je graag wat gunt. Dat ze volledig duurzaam beleggen en dat ik als mede-eigenaar een stem heb in de toekomst van het bedrijf, geeft mij eens te meer het gevoel dat mijn oudedagsvoorziening bij deze mensen in goede handen is.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat veel zzp’ers niet op de hoogte zijn van de fiscale voordelen van pensioen opbouwen. Zonde, want het scheelt enorm veel geld. Door geen gebruik te maken van hun jaarruimte laten alle zzp’ers en ondernemers jaarlijks zo’n € 1.2 miljard aan belastingvoordeel liggen. Elk jaar opnieuw. Laat jouw belastingvoordeel dus niet liggen en begin met je pensioen. Doe dit vóór 31 december, want daarna vervalt je jaarruimte voor dit jaar.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer