Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat kun je als (startende) ondernemer leren van Novak Djokovic?

Joeri Goede
25 februari 2019

Novak Djokovic is één van de meest succesvolste tennissers aller tijden. Momenteel staat hij bovenaan de mondiale ranking in het mannentennis en heeft de uit Servië afkomstige tennisser ruim 70 titels op zijn naam staan, waarvan vijftien grand slams.

Dit gigantische succes is niet alleen maar tot stand gekomen vanwege zijn bijzondere talent, maar er is ook een flinke reis afgelegd om zijn vaardigheden verder tot in perfectie te ontwikkelen. Dit proces heeft overeenkomsten met het ondernemerschap. Je streeft naar perfectie en de weg er naartoe is er één van vallen, opstaan en weer doorgaan. Doorzettingsvermogen is misschien wel de belangrijkste succesfactor als ondernemer.

Dit kun je leren van Novak Djokovic!

De weg naar succes kan je als ondernemer niet alleen bewandelen. Zorg voor de juiste specialisten om je heen, die voor jou als (startende) ondernemer een topsportklimaat creëren. Maar hoe je dit klimaat creëert is voor iedereen weer anders. Ik geef je hieronder vier tips waarvan je kunt leren.

 1. Zorg voor een goed zelfbeeld als (startende) ondernemer!

  Met welke rollen krijg je allemaal te maken? Het ondernemerschap zorgt voor veel verschillende rollen, maar zorg ervoor dat je in je kracht blijft ondernemen. Zo heeft Novak Djokovic een begeleidingsteam om zich heen verzameld waardoor hij zich volledig kan focussen op het vieren van nieuwe triomfen.

 2. Verzamel specialisten om je heen zoals een boekhouder of een ondernemerscoach

  Hierdoor kan je je blijven focussen op het hoofddoel van jouw bedrijf, maar heb je wel de mogelijkheden om te klankborden wanneer gewenst. Topsporters bereiken nooit de top zonder een goede coach die hen begeleidt en bijstuurt.

 3. Ga actief netwerken met mensen waar je het goed mee kunt vinden

  Door te netwerken kun je kennis delen en ontmoet je gelijkgestemden.

 4. Succesvol zijn is leuk, maar zorg ervoor dat je succesvol blijft.

  Blijf jezelf uitdagen en probeer jouw aanbod regelmatig tegen het licht te houden. Zorg waar nodig voor vernieuwing.

Deel je succes

De moraal van het verhaal? Sta open voor feedback, denk niet alle wijsheid zelf in pacht te hebben en respecteer en waardeer degene die bijdragen aan jouw succes. Goed voorbeeld doet immers goed volgen! Dus: wees zoals Novak Djokovic en maak de voor jou belangrijke personen onderdeel van je succes.

Joeri Goede

Joeri Goede was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel. Joeri is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers.

Meer weten? Volg Joeri dan ook op LinkedIn!

agenda

Data ophalen ...

Blog

Is de nieuwe iPhone 12 gemakkelijk voor zakelijk doeleinden?


Zo kies je als starter het juiste webhostingpakket voor jouw website


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer