Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat zijn de voordelen van het verhuren van je dak als startende ondernemer?

Lequal
27 februari 2020

Ondernemers met een groot kantoorpand met een dakoppervlak van 1500m2 of meer, worden regelmatig benaderd met de vraag om het dak te verhuren aan een projectontwikkelaar. Klinkt een beetje gek, je dak verhuren, maar in theorie is het erg handig. In dit artikel krijg je informatie over de voordelen van het verhuren van je dak, lichten we een paar aandachtspunten toe en kom je meer te weten over het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Voordelen van het verhuren van je dak

Als ondernemer kan je duurzaam ondernemen door te kiezen voor zonne-energie. Per m2 krijg je een vergoeding van 3,50 euro per jaar. Dit lijkt een klein bedrag, maar met een oppervlakte van 1500m2, biedt dit toch nog een leuk bedrag in het jaar. Daarnaast kan je na 16 jaar gratis gebruik maken van de zonnepanelen op je eigen dak.

Besluit je om je dak te verhuren voor het opwekken van energie, dan kun je de energie ook zelf gebruiken. Op die manier draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar verlaag je als ondernemer ook je energierekening en dus je maandelijkse kosten.

Voordelen van het verhuren van je dak:

  • Financieel voordeel door opbrengst;
  • 100% duurzame zonnestroom;
  • Geen eigen investering nodig;
  • Imagoverbetering;
  • Energielabel

 

Aandachtspunten bij het verhuren van je dak

Punt 1: Intentieverklaring

Vanuit de overheid wordt vaak aangegeven dat je nergens toe verplicht bent, terwijl dit in de praktijk minder waar blijkt te zijn. Aan de hand van een intentieverklaring wordt vaak een SDE+ Subsidie aangevraagd op de naam van de potentiële huurder.

Punt 2: Recht van opstal

Een recht van opstal (een zakelijk recht om boven een kantoorpand zonnepanelen te plaatsen) heeft doorgaans een looptijd van 15 tot 20 jaar. Aangezien dit een periode is waarin veel kan veranderen, is het aan te raden om vooraf duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over het tussentijds overnemen van de zoninstallatie en de bijbehorende waarde.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gaat verder dan energiezuinig ondernemen. Centaal hierbij staat de Triple P: Planet, People en Profit. 

Planet, wil zeggen: je houdt bij je bedrijfsactiviteiten rekening met het milieu. Bijvoorbeeld door verstandig om te gaan met het energieverbruik.

People, wil zeggen: je probleert altijd zoveel mogelijk te investeren in je personeel. Denk aan de mensenrechten en arbeidssiuatie.

Profit, wil zeggen: naast de omzet en winst van het bedrijf, kijk je ook naar de effecten die je bedrijfsactiviteiten op de omgeving hebben.

 

Heb je altijd al maatschappelijk willen ondernemen en heb je een (dak)oppervlakte van minimaal 1.500 m2? Dan is het misschien handig om hulp te vragen bij een expert bij het maken van de juiste keuzes. Het verhuren van je dak betekent een lange termijn investering, dus denk daar goed over na. Mocht je geen expert-advies nodig hebben, vraag dan bij meer partijen een offerte aan en ga om de tafel zitten met elkaar.

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.