Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met netwerken

Contact onderhouden met bestaande klanten gaat de meeste ondernemers goed af. Maar, vaak wordt de vraag gesteld: hoe breid ik mijn klantenkring uit? Netwerken is dé manier om aan nieuwe klanten te komen. Wat is netwerken eigenlijk? Lees verder en ontdek hoe je jouw netwerk kunt uitbreiden.

Zo bouw jij je netwerk uit als ondernemer

Netwerken betekent enerzijds eigenlijk jouw klantenkring uitbreiden. Je legt on- en offline contact zodat je verder komt met jouw onderneming. Anderzijds is het de bedoeling dat de anderen binnen jouw netwerk er ook wijzer van worden. Netwerken is succesvol als er sprake is van het geven en nemen van kennis, informatie en contacten. Het delen van deze informatie gebeurt op basis van vertrouwen. Jouw netwerk kan jou bijvoorbeeld helpen met een ingang bij een speciale opdrachtgever of kan jou verfrissende inzichten geven over een vraagstuk.

Netwerkmogelijkheden

Actief netwerken brengt jou meer interessante contacten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken: online netwerken en offline netwerken. Het internet geeft jou de mogelijkheid om via forums en speciale netwerkwebsites als Facebook en LinkedIn in contact te komen met mensen die je niet zomaar tegen komt. Daarnaast kun je je aansluiten bij bedrijfsverenigingen en netwerkclubs. Dit kan landelijk of regionaal, afhankelijk van jouw product of dienst. Tijdens de georganiseerde netwerkbijeenkomsten ontmoet je andere ondernemers en/of opdrachtgevers in levende lijve.

Netwerken in vijf stappen

  1. Stel vast wat je met jouw netwerk wilt bereiken. Maak jouw doelen concreet, alleen dan kun je gericht handelen. Zo maak je nieuwe contacten sneller concreet en wordt makkelijker duidelijk wat deze voor jou kan betekenen en andersom.
  2. Analyseer jouw netwerk, deze is vaak groter dan je denkt. Hieronder vallen vrienden en familie, maar bijvoorbeeld ook oud-collega’s, docenten, studiegenoten, contacten van jouw sportvereniging. Deze mensen hebben ook weer een netwerk, dus gebruik jouw huidige contacten om jouw netwerk verder uit te breiden.
  3. Orden jouw contacten door duidelijk onderscheid te maken tussen mensen van bijvoorbeeld een sport, werkgever of opleiding. Zo heb je snel concreet voor welke vraagstukken je welke mensen of contactgroepen nodig hebt.  
  4. Start met jouw netwerk uitbouwen. Dit gaat veelal vanzelf doordat je misschien wel dagelijks nieuwe mensen ontmoet. Maar het is zeker verstandig om dit proces een handje te helpen. Dit kan zoals eerder aangegeven via on- en offline netwerken.
  5. Blijf actief gebruik maken van jouw netwerk, en onderhoud deze goed. Zorg voor goed contact. Dat hoeft niet vaak, maar laat zo af en toe eens wat van je horen. Dat kan bijvoorbeeld door berichtgeving via social media, een e-mail of een telefoontje.

Training

Netwerken wordt door veel mensen in eerste instantie als lastig ervaren, maar je zult zien dat het vooral een kwestie is van DOEN. Zorg dat je jezelf goed kunt presenteren. Jouw boodschap, uitstraling en opstelling zijn hierbij erg belangrijk. Als je de drempel over bent, is netwerken juist ontzettend leuk. Ga bijvoorbeeld naar borrels, congressen, seminars, trainingen en netwerkclubs en zorg dat je in gesprekken goed luistert en doorvraagt, zo kom je aan waardevolle informatie. Een goede netwerker luistert naar zijn gesprekspartner, kan zich inleven, kan snel verbanden leggen en een adviserende rol aannemen. Herken je jezelf hierin, maar voelt het netwerken toch niet helemaal natuurlijk? Volg dan eens een training om het netwerken onder de knie te krijgen. Er is online genoeg te vinden over de mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden.

Netwerktips

Om het netwerken nog beter eigen te kunnen maken geven we jou nog een aantal tips.

TIP Netwerk actief met mensen met wie je het goed kunt vinden. Zo vind je elkaar in wat je nodig hebt.
TIP Houd jouw contacten warm. Waardeer elke tip, bedank mensen voor een tip, geef altijd terugkoppeling op een vraag of uitnodiging, stuur eens een kaartje of een e-mail ook als je diegene niet nodig hebt.

Andere artikelen die interessant voor je kunnen zijn:

Blog

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?


Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer