Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Media

Starten als zelfstandig ondernemer in de media is een heel avontuur. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de media?

Starten als freelance journalist of tekstschrijver?

Starten als zelfstandig ondernemer in de media betekent jouw eigen koers bepalen. Maar ook jouw eigen tarief bepalen, voorwaarden opstellen en op zoek gaan naar eigen klanten. Besef je tijdens dit traject continu dat ondernemen een natuurlijk proces is. Het gaat met vallen en opstaan.

Starten in de mediabranche

De mediabranche is vooral gericht op vakmensen. Als we denken aan media, dan denken we onder meer aan print zoals tijdschriften en kranten, journalisten, pers, online, en de productie van radio en televisie. Het is een branche waarin de veranderingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Om als zelfstandig ondernemer succesvol te zijn in deze sector is het belangrijk om continu te streven naar innovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de social media ontwikkelingen en de online marketing trends. Blijf op de hoogte van de nieuwe platformen die ontwikkeld worden. Kijk goed naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, en focus je op de nieuwe.

De verwachting is dat de markt voor media-uitgaven de komende jaren fors zal groeien. Vooral het online kanaal speelt een hele grote rol in het medialandschap. Zorg dat je bij blijft op het gebied van online communicatie en blijf digitaliseren! Lees er veel over, leer in de praktijk en volg desgewenst opleidingen of workshops.

Stappenplan voor starters in de media

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de media

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de media via deze pagina. Klik op onderstaande button om de laatste branche-informatie, visie over de media sector enzovoorts te downloaden.
Handige downloads kinderopvang

 

TIP Hier vind je veel informatie omtrent de dienstverlening sector, zoals communicatiebureaus (Rabobank, 2019).

TIP Hier vind je de laatste rapporten omtrent de media.

Handige sites

Kom meer te weten over de wetten en regels voor de mediabranche via Ondernemersplein. Een aantal brancheorganisaties zijn FreeLancers Associatie, NVJ; Nederlandse Vereniging van Journalisten, FPN; Filmproducenten Nederland, en NCP.  Lees meer over invloed en de rol van de media in ons leven en dat van de jeugd via Nationaal Keurmerk Mediawijsheid. Ontdek hier ook de rol en kansen van een mediacoach.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Het belang van rust in crisistijd


Wat kun je doen als het starten van een eigen onderneming is uitgesteld door de coronacrisis?


Lees meer

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Drie keer zoveel zzp'ers in Hollands Kroon dan rest van Nederland

Het percentage zzp'ers van het totaal aantal banen ligt in de gemeente Hollands Kroon drie keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Dat meldt Hollands Kroon Actueel op basis van cijfers van het CBS.

Lees meer