Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat is het verschil tussen een standplaatsvergunning en een ventvergunning?

Wil jij als ondernemer waren verkopen op straat, bijvoorbeeld op een vaste plek of aan de openbare weg? Of wil je aan de deur verkopen? Dan heb je een vergunning nodig. Er is een verschil tussen een standplaats- of ventvergunning. In dit kennisartikel lees je het verschil tussen deze vergunningen.

Standplaatsvergunning

Een standplaatsvergunning is nodig als je iets wilt verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats of aan de openbare weg, zoals een viskraam. Dit vraag je aan bij de gemeente. Een standplaatsvergunning kan worden aangevraagd voor tijdelijke (bijvoorbeeld in het seizoen) of voor langere duur.

Als je iets verkoopt met een waarde hoger dan € 50 dien je je te houden aan de regels voor straatverkoop.

LET OP Een standplaatsvergunning geldt niet als je op een (jaar)markt of evenement wilt staan met een kraam. Daarvoor heb je een marktvergunning nodig. Vraag bij je gemeente na wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Ventvergunning

Een ventvergunning is nodig als je iets op straat of aan de deur wilt verkopen – dus zónder vaste standplaats, zoals donateurs werven. In sommige gemeenten heb je een ventvergunning nodig, terwijl je in andere gemeenten alleen een melding hoeft te doen. Venten mag niet op zondag en vaak niet tussen 20:00 of 22:00 uur en 6:00 uur (vraag dit na bij jouw gemeente).

Een ventvergunning vraag je digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox.

Bron: Ondernemersplein.nl

Blog

Administratie opzetten als zzp'er? Volg deze stappen!


Van zzp'er naar werkgever: een grote stap


Lees meer

Nieuws

Belastingdienst helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

De Belastingdienst helpt ondernemers nadat zij een btw-deadline hebben gemist met een checklist naheffingsaanslag btw. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugkerende btw-aangifte en lopen daardoor grote kans op een boete.

Helft van ondernemers zoekt geen hulp bij vragen

Uit onderzoek van de KVK blijkt dat veel ondernemers te lang blijven rondlopen met ondernemersvragen. Om deze ondernemers vooruit te helpen opent het KVK Adviesteam een speciaal telefoonnummer.

Lees meer