Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Arbeidsmarktprognose positief voor zowel zzp'ers als werknemers

31 mei 2017

Uit de arbeidsmarktprognose voor 2017-2018 die het UWV gister publiceerde blijkt dat het aantal banen flink toeneemt de komende jaren. Niet alleen werknemers krijgen steeds vaker vaste contracten, er zal ook meer plek zijn voor zelfstandigen op de arbeidsmarkt. Met name in de bouw, zorgsector en ICT wordt een personeelstekort verwacht.

Er wordt zowel groei verwacht voor zowel (vaste) werknemers als zelfstandigen, al zal de groei op de arbeidsmarkt voor zelfstandig ondernemers iets minder zijn in vergelijking tot werknemers. Het UWV voorspelt dan ook dat steeds meer ondernemers hun zelfstandigenbestaan inruilen voor een vaste baan.

Sectoren

In alle sectoren zullen er meer (zelfstandige) banen beschikbaar zijn, voorspelt het UWV. De enige uitzonderingen zijn daarop de financiële sector en het openbaar bestuur. Dit is onder andere te verklaren door digitalisering. Het aantal WW-uitkeringen neemt ook in de komende jaren af. Er zou zelfs sprake zijn van arbeidskrapte: de vraag naar (zelfstandig) personeel wordt groter dan er personeel beschikbaar is.

Regio’s

In Groot-Amsterdam groeit de werkgelegenheid (zakelijke dienstverlening) het snelst, maar ook in Flevoland (industrie), Zaanstreek/Waterland (bouw, distributie en consumentendiensten) groeit het aantal banen. De groei van het aantal (zelfstandige) banen is het laagste in Zeeland en de Achterhoek. Dit komt onder andere door een krimpend bevolkingsaantal en dalende werkgelegenheid in landbouw en industrie.

Ondernemersbestaan inruilen voor vaste baan

Waar voorheen veel zelfstandigen uit noodzaak (bij verlies van een vaste baan bijvoorbeeld) kozen om voor zichzelf te beginnen, verwacht het UWV dat het aantal zelfstandig ondernemers iets zal dalen, omdat zij bijvoorbeeld gemakkelijker aan een vaste baan komen. Dat zou betekenen dat het ondernemerschap meer een bewuste, dan een noodgedwongen keuze zal worden.

Aantal zelfstandigen in zorg neemt af: vaste banen nemen toe

De vraag naar arbeidskrachten in de zorg zal toenemen, denkt het UWV. Dat komt door de vergrijzende en groeiende bevolking en door geschrapte bezuinigingen. Daardoor zal het in de zorgsector gemakkelijker worden om een vaste baan te krijgen – waardoor het aantal zelfstandig ondernemers in die sector weer afneemt.

Schaarste in de bouw

Opvallend is de krapte die er volgens het UWV gaat ontstaan in de bouwsector: daar kopen meer banen vrij dan er personeel beschikbaar is. Dat betekent voor zelfstandig ondernemers in de bouw dat zij gemakkelijker aan een klus komen, aangezien veel opdrachtgevers zich wenden tot flexibel personeel.

Grote vraag naar gekwalificeerd personeel

De krapte die in de bouwsector ontstaat, zou verklaard kunnen worden door de vergrijzing en deels door een grote uitstroom van gekwalificeerd personeel in de bouw. Relatief weinig jongeren kozen in de afgelopen jaren voor een bouwopleiding. Door de economische crisis nam het aantal banen in de bouw flink af. Nu de economie weer stijgende is, is de vraag naar gekwalificeerd personeel en zelfstandig ondernemers groot.

Benieuwd? Hier kun je het hele rapport nalezen.

Blog

Het belang van rust in crisistijd


Wat kun je doen als het starten van een eigen onderneming is uitgesteld door de coronacrisis?


Lees meer

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Drie keer zoveel zzp'ers in Hollands Kroon dan rest van Nederland

Het percentage zzp'ers van het totaal aantal banen ligt in de gemeente Hollands Kroon drie keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Dat meldt Hollands Kroon Actueel op basis van cijfers van het CBS.

Lees meer