Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Ruim 55 procent van ondernemers heeft neveninkomsten

03 januari 2018

Uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat meer dan 55% van de zzp'ers ook andere inkomsten heeft, bijvoorbeeld salaris uit loondienst, pensioen of een uitkering. Bij 6 op de 10 zzp'ers is het ondernemerschap wel de belangrijkste inkomstenbron. Voor de overige 4 op de 10 zzp'ers is het ondernemerschap een bijverdienste. De cijfers zijn op basis van 2016.

Meer dan 650.000 zzp'ers hebben enkel een inkomsten uit ondernemerschap. Daarmee verdienden zij in 2016 gemiddeld € 28.000 per jaar. Voor 256.000 zelfstandigen is het ondernemerschap wel de belangrijkste, maar niet de enige inkomstenbron. Zij hebben bijvoorbeeld inkomsten uit loondienst, pensioen of een uitkering.

Hoogste neveninkomen

Van de zzp'ers met een tweede inkomen hebben zij met pensioen het hoogste inkomen. Uit het ondernemerschap verdienen ze gemiddeld € 23.500 per jaar met daarboven op nog zo'n € 10.000 aan pensioen. De zzp'ers die bijverdienen met een baan in loondienst verdienen zo'n € 16.700 uit hun zzp'erschap en € 6.000 in loondienst.

Bijverdienste

Voor bijna 550.000 zzp'ers was het zzp-inkomen een bijverdienste: vooral werknemers verdienen bij als zzp'er. van de ruim 6,2 miljoen werknemers in Nederland verdient zo'n 330.000 (iets meer dan 5%) bij als zzp'er (gemiddeld € 1.900 per jaar). Ongeveer 4,5% van alle gepensioneerden vult zijn pensioen aan met zzp-inkomen. Dit geldt voor 46.000 uitkeringsontvangers: zij verdienen gemiddeld € 1.400 per jaar bij als zzp'er. Dit wordt dan verrekend met hun uitkering.

TIP Lees hier meer over starten als ondernemer vanuit een uitkering.

Branche

Bij negen op de tien van de zzp'ers in de bouw is het inkomen uit ondernemerschap het belangrijkste - en bij zeven op de tien is het het enige inkomen. Bij zzp'ers binnen de overheid, onderwijs of de zorg is het zzp-inkomen in de helft van alle gevallen een bijverdienste.

Bron: CBS.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer