Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wiebes wil huuraftrek voor thuiswerkende ondernemers schrappen

26 oktober 2016

Afgelopen augustus werd bekend gemaakt dat thuiswerkende ondernemers hun huur van de winst mochten aftrekken. Deze maatregel blijkt van korte duur: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten de regeling terug te willen draaien.

Op 12 augustus 2016 bepaalde de Hoge Raad dat thuiswerkende ondernemers die voldeden aan de voorwaarden voor huuraftrek, hun gehele huur van de winst mochten aftrekken. Ook als je als ondernemer niet over een aparte zakelijke ingang of aparte sanitaire voorzieningen beschikte, kon je profiteren van de maatregel. Wel geldden er andere regels: zo moest de werkruimte minimaal 10% van het woonoppervlakte beslaan en moest je minimaal 10% van je tijd uit huis werken. Daarnaast moest de ondernemer het huurrecht activeren als ondernemingsvermogen. In dit artikel uit onze kennisbank kon je daarover meer lezen.

Teveel kosten
Tot nu toe maakten nog maar weinig ondernemers gebruik van de regeling. Staatssecretaris Wiebes vreest echter dat de maatregel teveel kost. Als de 450.000 ondernemers die in aanmerking komen voor de aftrek, hier daadwerkelijk gebruik van maken, kost dit de schatkist zo’n € 500 miljoen, berekende Wiebes. Opvallend genoeg gaf de staatssecretaris in augustus nog aan dat de uitspraak van de Hoge Raad geen reden was om de wet aan te passen.

Geen onderscheid tussen koopwoning of huurwoning
Dit betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen ondernemers met een huur- of koopwoning: allebei kunnen geen kosten meer aftrekken van hun onzelfstandige werkruimte. Voor ondernemer met een zelfstandige werkruimte verandert er niets. In dit kennisartikel lees je meer over welke kosten er aftrekbaar zijn als je een zelfstandige werkruimte hebt.

Lees hier de gehele brief van staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer.

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Drie keer zoveel zzp'ers in Hollands Kroon dan rest van Nederland

Het percentage zzp'ers van het totaal aantal banen ligt in de gemeente Hollands Kroon drie keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Dat meldt Hollands Kroon Actueel op basis van cijfers van het CBS.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer