Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wiebes wil huuraftrek voor thuiswerkende ondernemers schrappen

26 oktober 2016

Afgelopen augustus werd bekend gemaakt dat thuiswerkende ondernemers hun huur van de winst mochten aftrekken. Deze maatregel blijkt van korte duur: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten de regeling terug te willen draaien.

Op 12 augustus 2016 bepaalde de Hoge Raad dat thuiswerkende ondernemers die voldeden aan de voorwaarden voor huuraftrek, hun gehele huur van de winst mochten aftrekken. Ook als je als ondernemer niet over een aparte zakelijke ingang of aparte sanitaire voorzieningen beschikte, kon je profiteren van de maatregel. Wel geldden er andere regels: zo moest de werkruimte minimaal 10% van het woonoppervlakte beslaan en moest je minimaal 10% van je tijd uit huis werken. Daarnaast moest de ondernemer het huurrecht activeren als ondernemingsvermogen. In dit artikel uit onze kennisbank kon je daarover meer lezen.

Teveel kosten
Tot nu toe maakten nog maar weinig ondernemers gebruik van de regeling. Staatssecretaris Wiebes vreest echter dat de maatregel teveel kost. Als de 450.000 ondernemers die in aanmerking komen voor de aftrek, hier daadwerkelijk gebruik van maken, kost dit de schatkist zo’n € 500 miljoen, berekende Wiebes. Opvallend genoeg gaf de staatssecretaris in augustus nog aan dat de uitspraak van de Hoge Raad geen reden was om de wet aan te passen.

Geen onderscheid tussen koopwoning of huurwoning
Dit betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen ondernemers met een huur- of koopwoning: allebei kunnen geen kosten meer aftrekken van hun onzelfstandige werkruimte. Voor ondernemer met een zelfstandige werkruimte verandert er niets. In dit kennisartikel lees je meer over welke kosten er aftrekbaar zijn als je een zelfstandige werkruimte hebt.

Lees hier de gehele brief van staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer