Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zelfstandigen Bouw begint met proef als alternatief voor wet DBA

19 juli 2017

Zelfstandigen Bouw wil starten met een proef als alternatief voor de wet DBA. In de proef wordt ook de Zelfstandigenrekening meegenomen: een spaarregeling waardoor je als ondernemer op een belastingvriendelijke manier geld opzij kunt zetten voor sociale voorzieningen.

Dat meldde de organisatie gisteren op haar eigen website. Voorzitter van Zelfstandigen Bouw Charles Verhoef zegt hierover in gesprek te zijn met een aantal grote partijen in de bouw.

Minimumtarief

De politiek is nog niet met een alternatief gekomen voor de wet DBA. En dat kan niet langer, vindt Verhoef. Hij wil een experiment starten als alternatief voor de wet DBA. In het experiment wordt een minimumtarief voor zelfstandig ondernemers in de bouw opgenomen. Dit zou tweemaal het cao-loon moeten zijn, vindt de organisatie. Het idee is dat je alleen zelfstandig ondernemer bent als je niet onder dit tarief duikt. Hiermee moet voorkomen worden dat zelfstandigen in de bouw worden ingehuurd omdat ze goedkoper zijn dan werknemers en zouden zelfstandigen gemakkelijker geld opzij kunnen zetten voor bijvoorbeeld pensioen, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Belastingvriendelijk sparen

Met de Zelfstandigenrekening wil Zelfstandigen Bouw het mogelijk maken voor zelfstandigen om belastingvriendelijk geld te sparen door de inleg aftrekbaar te maken. Ook nu is het mogelijk voor zelfstandigen om geld opzij te zetten, maar zij moeten wel belasting betalen in de vorm van vermogensrendementsheffing.

Lees hier meer.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer