Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Checklist: 4 redenen om over te stappen naar een bv

Rick Schmitz
12 april 2017

Veel startende ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Logisch, want een eenmanszaak is snel, eenvoudig en goedkoop op te richten. Echter, wanneer je bedrijf steeds groter wordt is een eenmanszaak vaak niet zo handig en goedkoop meer. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Je ontdekt het hier.

Of jij baat hebt bij het overstappen van je eenmanszaak naar een bv hangt af van verschillende beweegredenen:

1. Je wilt minder belasting betalen

Heeft je eenmanszaak een lage winst? Dan is het voordeliger om te ondernemen in een eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je namelijk de mogelijkheid om te profiteren van fiscale aftrekposten. Denk hierbij aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Maar wat nu als de omzet snel groeit? Dan raden wij ondernemers aan om een bv op te richten. Ondernemen in een bv is fiscaal gezien vele malen interessanter, want je hebt dan de mogelijkheid om gebruik te maken van een lager belastingtarief.  Waar dit keerpunt precies ligt is moeilijk te berekenen en is van veel omstandigheden afhankelijk.

2. Je wilt kapitaal aantrekken

Heb je geld nodig om te groeien? De structuur van de bv maakt het eenvoudiger om geld of investeerders aan te trekken. Investeerders investeren liever niet in een eenmanszaak. Want wanneer je investeert in een eenmanszaak kan je aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de zaak. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een bv is een kapitaalvennootschap. Dit betekent dat een bv aandelen uitgeeft die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door het uitgeven van deze aandelen kan een bv geld aantrekken van nieuwe investeerders. Na het uitgeven van de aandelen wordt de investeerder een aandeelhouder. En aandeelhouders hoeven niet meer schulden te dragen dan wat ze hebben ingebracht. Wel zo veilig voor de bankrekening!

3. Je wilt minder risico lopen

Misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen naar een bv: de aansprakelijkheid. Wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak ben je zelf 100% verantwoordelijk voor alle schulden die de eenmanszaak heeft. Dit is erg vervelend als er wat misgaat en er aanspraak gemaakt gaat worden op je privévermogen. Bij een bv is dit gelukkig niet het geval, omdat de bv rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat de bv (over het algemeen) aansprakelijk wordt gesteld voor schulden.

 Bij de volgende situaties is het mogelijk verstandig om over te stappen naar een bv:

  • Wanneer je voor het eerst een contract aangaat voor op lange termijn
  • Wanneer je medewerkers in loondienst krijgt
  • Wanneer je een voorfinanciering aangaat

4. Je wilt goede medewerkers belonen

Goede medewerkers wil je natuurlijk graag belonen. Wanneer je onderneemt in een bv is dit stukken eenvoudiger dan wanneer je onderneemt in een eenmanszaak. Dit komt door de Flex-BV wet die in oktober 2012 in werking is getreden. Met de invoering van deze wet is het mogelijk geworden om de onderstaande aandelen uit te geven:

  • Aandelen met zowel stem- als winstrecht
  • Aandelen met alleen winstrecht
  • Aandelen met alleen stemrecht

Aandelen met alleen winstrecht zijn uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld je personeel of familieleden. Met deze aandelen delen ze wel mee in de winst, maar ze kunnen geen invloed uitoefenen op besluiten van de aandeelhouders.

Rick Schmitz

Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV onderdeel van FIRM24. Rick helpt ondernemers de juiste keuze te maken als het om rechtsvormen gaat. Bij OnlineFlexBVOprichten.nl richt u eenvoudig en snel een BV op bij een notaris bij jou in de buurt. Firm24.com heeft een netwerk van 16 onafhankelijke notariskantoren gespecialiseerd in het oprichten van werk BV's en Holding BV's.

Rick is mede-eigenaar van Onlineflexbvoprichten.nl en zakelijk dienstverlener Firm24.com.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Het belang van rust in crisistijd


Wat kun je doen als het starten van een eigen onderneming is uitgesteld door de coronacrisis?


Lees meer

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Drie keer zoveel zzp'ers in Hollands Kroon dan rest van Nederland

Het percentage zzp'ers van het totaal aantal banen ligt in de gemeente Hollands Kroon drie keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Dat meldt Hollands Kroon Actueel op basis van cijfers van het CBS.

Lees meer