Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop

Martijn Pennekamp
21 maart 2024

De startende ondernemer krijgt met veel uitdagingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van klanten, klanten behouden en natuurlijk is duurzaamheid voor een startende ondernemer ook belangrijk in deze barre tijden. Om die reden stoppen veel van de starters ook vrij snel. Ze onderschatten het ondernemerschap, maar dat doe jij natuurlijk niet.

Ondernemen is aan de ene kant hard werken en, soms ook, geluk hebben. Tegelijkertijd is ondernemen ook verstandig zijn en slim handelen. Een deel van de startende ondernemers stopt, omdat ze al vrij snel met hun eigen financiën in de knoop komen. Gelukkig kun je met onderstaande tips financiële problemen sneller voorkomen.

De kracht van een goed debiteurenbeheer

Heb je als startende ondernemer je eerste opdracht succesvol afgerond of een mooi product verkocht? Dan moet je vervolgens natuurlijk een factuur sturen. Het versturen van een factuur is niet heel ingewikkeld, maar het innen van het geld kan wel een uitdaging zijn. Niet iedereen betaalt namelijk op tijd en daarom is het belangrijk om aan goed debiteurenbeheer te doen.

Met Credit Management software van Creditdevice wordt dit een stuk gemakkelijker. Met de gebruiksvriendelijke software kun je gemakkelijk gerichte acties ondernemen, zodat al het geld dat je nog moet ontvangen tijdig binnenkomt.

Geld voor de belastingen reserveren

Als startende ondernemer weet je heel goed dat je belasting moet betalen, maar helaas reserveren niet alle ondernemers daar geld voor. Je ziet bijvoorbeeld dat sommige startende ondernemers moeite hebben om de verschuldigde omzetbelasting aan de Belastingdienst te betalen.

Je krijgt als ondernemer natuurlijk direct het gehele bedrag binnen, maar een deel van dat geld is niet van jou maar van de Belastingdienst. Dit geld kun je dus niet zomaar investeren, maar moet je reserveren.

De Belastingdienst is niet mild als het gaat om het innen van btw-bedragen. Uitstel is zelden mogelijk en een betalingsregeling maken is ook zeer lastig. Zorg er daarom voor dat je de omzetbelasting direct apart zet.

En dan heb je als ondernemer natuurlijk ook nog met de inkomstenbelasting te maken. Je doet als ondernemer jaarlijks aangifte en bij veel winst moet je direct een groot bedrag aan de Belastingdienst overmaken. Daarom is het raadzaam om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dan betaal je maandelijks al geld en kom je bij de aangifte niet voor financiële verrassingen te staan.

Ga voor een bestendig verdienmodel

Als startende ondernemer is het misschien verleidelijk om alleen bezig te zijn met de korte termijn, maar verstandig is het niet.
Misschien heb je aan het begin van je ondernemerschap bijvoorbeeld een stabiele opdrachtgever en komt er veel geld binnen. Door economische ontwikkelingen kan je opdrachtgever echter wegvallen en dan heb je plots geen inkomsten meer. Als ondernemer is het om die reden handig om je risico’s te spreiden en voor een bestendig verdienmodel met meerdere opdrachtgevers te gaan.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer